Μακροπρόθεσμες Επιδράσεις Τρίξης Δοντιών

Μερικοί ασθενείς μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι τρίζουν τα δόντια τους τη νύχτα όταν κοιμούνται. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται βρουξισμός και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία. Είναι σημαντικό να εντοπίσετε τον βρουξισμό όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αποφύγετε πρόσθετες επιπλοκές και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία από τον φιλικό σας οικογενειακό οδοντίατρο. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τα πιο κοινά συμπτώματα που υποδηλώνουν βρουξισμό και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του τριξίματος των δοντιών.

Συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι μπορεί να τρίξετε τα δόντια σας

Τα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι τρίζοντας ασυναίσθητα τα δόντια σας σχετίζονται όχι μόνο με τα ίδια τα δόντια αλλά μπορεί να εκδηλωθούν σε διάφορα μέρη του σώματός σας:

Κεφάλι

Χρόνιος πονοκέφαλος στο μέτωπο ή τους κροτάφους
Ημικρανίες
Πόνος τύπου κόλπων
Πόνος πυροβολισμών στο πίσω μέρος του κεφαλιού
Πόνος όταν αγγίζετε τα μαλλιά ή το τριχωτό της κεφαλής

Μάτια

Πόνος πίσω από τα μάτια
Κόκκινα ή ματωμένα μάτια
Μάτια ευαίσθητα στο ηλιακό φως

Στόμα

Περιορισμένο άνοιγμα του στόματος ή αδυναμία ομαλού ανοίγματος
Στοματικά σε κλειστή ή ανοιχτή θέση

Σαγόνι

Όταν ανοίγετε το στόμα σας, το σαγόνι σας αποκλίνει προς τη μία πλευρά
Ήχος κρότου ή σκασμού κατά το άνοιγμα του στόματος
Μυϊκός πόνος στα μάγουλα
Ενόχληση ή πόνος κατά την ομιλία, τη μάσηση ή την κίνηση της γνάθου
Ανεξέλεγκτες κινήσεις της γνάθου

δόντια

Πληγωμένα ή χαλαρά δόντια, ειδικά τα πίσω δόντια
Αυξημένη ευαισθησία σε ζεστές και κρύες θερμοκρασίες ή αέρα

Λαιμός

Πόνος ή δυσκαμψία στον αυχένα
Έλλειψη κινητικότητας
Μύες που πονάνε

Ώμοι, Πλάτη και Μπράτσα

Πόνος στην πλάτη
Πόνος ή πόνος στους ώμους
Πόνος ή μούδιασμα στα χέρια και τα δάχτυλα

Αυτιά

Συρίζοντας, βουητό ή κουδούνισμα
Προβλήματα ακοής ή μειωμένη ακοή
Πόνος στο αυτί χωρίς μόλυνση
Βουλωμένα αυτιά

Εκτός από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί επίσης να εμφανίσετε ζάλη, πονόλαιμο ή σφιγμένο λαιμό χωρίς μόλυνση, δυσκολίες στην κατάποση και αλλαγές στη φωνή. Μπορεί επίσης να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο ή πόνο στο σαγόνι και τον αυχένα. Εάν έχετε συμπτώματα βρουξισμού, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό για να αποφύγετε περαιτέρω βλάβες και χρόνιο πόνο.

Μακροπρόθεσμες Επιδράσεις Τρίξης Δοντιών

Ο βρουξισμός χωρίς θεραπεία έχει διάφορες μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας. Τα οδοντικά προβλήματα που προκαλούνται από το τρίξιμο των δοντιών περιλαμβάνουν:

Μόνιμη βλάβη των δοντιών

Ως αποτέλεσμα του διαρκούς τριξίματος των δοντιών σας, φθείρονται, βραχύνονται και ισοπεδώνονται. Όσο περισσότερο τρίζετε τα δόντια σας, τόσο πιο σοβαρά θα είναι τα αποτελέσματα. Επιπλέον, εάν έχετε οδοντικές αποκαταστάσεις όπως οδοντικές στεφάνες, σφραγίσματα, όψεις κ.λπ., το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει βλάβη και να προκαλέσει την αποτυχία τους επίσης.

Δυσλειτουργία TMJ

Το TMJ σημαίνει κροταφογναθική άρθρωση. Συνδέει την κάτω γνάθο στο κρανίο, δίνοντάς του την ικανότητα να κινείται. Η δύναμη του δαγκώματος ενός ανθρώπου είναι μεταξύ 120 και 160 λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα, πράγμα που σημαίνει ότι το τρίξιμο των δοντιών ασκεί συνεχώς αδικαιολόγητη πίεση στην κροταφογναθική άρθρωση. Έτσι, ο βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της άρθρωσης και να προκαλέσει χρόνιο πόνο.

Ευαισθησία και τερηδόνα των δοντιών

Μόνιμη βλάβη των δοντιών που προκαλείται από βρουξισμό σημαίνει επίσης βλάβη του σμάλτου. Δυστυχώς, εάν το σμάλτο έχει φθαρεί, είναι αδύνατο να αποκατασταθεί ή να αντικατασταθεί. Όταν ο μαλακότερος ιστός των δοντιών εκτίθεται λόγω της έλλειψης προστατευτικού στρώματος, τα δόντια γίνονται ευαίσθητα και ευάλωτα σε επιβλαβή βακτήρια, γεγονός που οδηγεί σε τερηδόνα και τερηδόνα.

Βλάβη των ούλων και ασθένεια των ούλων

Ο βρουξισμός ασκεί επίσης πίεση στα ούλα. Ο συνδετικός ιστός που συγκρατεί τα δόντια στη θέση τους μπορεί να φθαρεί ή να καταστραφεί, οδηγώντας σε κινητικότητα των δοντιών. Επιπλέον, ο ιστός των ούλων μπορεί να γίνει κόκκινος, φλεγμονώδης και ευάλωτος στα βακτήρια.