Ένα χτυπημένο δόντι θεωρείται επείγον οδοντιατρικό και απαιτεί πάντα άμεση ιατρική φροντίδα. Μπορεί όμως να ξαναμπεί ένα δόντι που έχει χτυπήσει; Διαβάστε το άρθρο μας για να μάθετε την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε εάν χτυπήσει το δόντι σας.
Μπορεί να επανατοποθετηθεί ένα δόντι που έχει χτυπηθεί;
Συχνά, ένα μόνιμο δόντι που έχει βγει εντελώς έξω από την υποδοχή του μπορεί να επανατοποθετηθεί, με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν γρήγορα μέτρα. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα βρεφικά δόντια δεν επαναφυτεύονται. Εάν ένα μόνιμο δόντι επανατοποθετηθεί επαρκώς εντός των πρώτων 30 έως 60 λεπτών μετά το περιστατικό, έχει πιθανότητες να επιβιώσει και στη συνέχεια να επουλωθεί, και να γίνει ξανά σταθερό στην υποδοχή του.
Όταν φτάσετε σε ένα οδοντιατρείο έκτακτης ανάγκης, ο γιατρός σας θα αποστειρώσει το δόντι πριν το τοποθετήσει ξανά στην υποδοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρειαστεί μια διαδικασία ριζικού σωλήνα εάν ο οδοντίατρός σας υποψιάζεται ότι ο ιστός στην υποδοχή δεν θα μπορεί να επανασυνδεθεί με το δόντι χωρίς αυτό. Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως εάν το δόντι έχει βγει από την υποδοχή του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μετά την επαναφύτευση του δοντιού, θα χρειαστεί να σταθεροποιηθεί και να ασφαλιστεί. Για να γίνει αυτό, ο οδοντίατρός σας πιθανότατα θα το συνδέσει στα γύρω δόντια με ένα σύρμα ή έναν σύνθετο νάρθηκα. Θα πρέπει να κρατήσετε ένα σύρμα ή έναν νάρθηκα στη θέση του για αρκετές ημέρες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας, θα επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για αξιολόγηση της διαδικασίας.
Σε γενικές γραμμές, μπορεί να χρειαστούν 4 έως 8 εβδομάδες για να επανασυνδεθεί ένα δόντι που έχει χτυπήσει έξω στο οστό της γνάθου και να επουλωθεί πλήρως. Ο χρόνος εξαρτάται από το αν ο περιβάλλοντας ιστός και το οστό της γνάθου υπέστησαν επίσης ζημιά στο ατύχημα.
Τι να κάνετε αν χτυπήσει το δόντι σας;
Όταν το δόντι σας χτυπήσει έξω, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι έχει αποθηκευτεί σωστά. Μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά μετά το ατύχημα, βάλτε το δόντι σας σε ένα καθαρό δοχείο γεμάτο με γάλα ή σάλιο. Εάν το δόντι είναι λερωμένο, μπορείτε επίσης να το ξεπλύνετε προσεκτικά με γάλα.
Μια άλλη επιλογή για να αποθηκεύσετε ένα χτυπημένο δόντι στο δρόμο σας προς το οδοντιατρείο είναι να το βάλετε στο στόμα σας ανάμεσα στο μάγουλο και τα ούλα σας αφού το ξεπλύνετε με γάλα. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα να μην καταπιείτε το δόντι για να μην το χάσετε και να πνιγείτε.
Εάν είστε βέβαιοι ότι το δόντι είναι καθαρό, μπορείτε να προσπαθήσετε να το βάλετε ξανά στην υποδοχή του. Το δόντι δεν θα επουλωθεί χωρίς ιατρική φροντίδα, αλλά η τοποθέτηση του στην υποδοχή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές του να επιβιώσει.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα κιτ συντήρησης δοντιών από ένα κοντινό φαρμακείο ή φαρμακείο. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση νερού για να καθαρίσετε το δόντι σας που έχει χτυπήσει και μην το μουλιάζετε ή αποθηκεύετε σε νερό.
Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε τη χρήση νερού για να καθαρίσετε το δόντι σας που έχει χτυπήσει και μην το μουλιάζετε ή αποθηκεύετε σε νερό. Προσέξτε να μην αγγίξετε τις ρίζες του δοντιού και κρατήστε το μόνο από την κορώνα.
Να θυμάστε ότι ο στόχος είναι να διατηρήσετε το δόντι υγρό στο δρόμο προς το οδοντιατρείο. Μην τυλίγετε το δόντι σας με πανί ή χαρτί και μην το καθαρίζετε χρησιμοποιώντας τέτοια υλικά.
Εάν εμφανίσετε αιμορραγία, εφαρμόστε ένα κομμάτι καθαρής, υγρής γάζας στην περιοχή και δαγκώστε απαλά. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μια παγοκύστη στην εξωτερική πλευρά του μάγουλου σας για να ανακουφίσετε τον πόνο και το πρήξιμο. Μην κρατάτε την παγοκύστη στο μάγουλό σας για περισσότερο από 15 λεπτά κάθε φορά και κάντε διαλείμματα τουλάχιστον 30 λεπτών μεταξύ των εφαρμογών.