Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για αφαίρεση δοντιών σοφίας;

Μέχρι να είστε έφηβοι, έχετε αντικαταστήσει τα περισσότερα από τα νεογιλά δόντια σας με τις ενήλικες εκδοχές τους. Το τελευταίο σύνολο δοντιών που αναδύονται στο στόμα σας είναι οι φρονιμίτες, γνωστοί και ως τρίτοι γομφίοι, που βρίσκονται στο πίσω μέρος της γνάθου σας. Αυτοί οι γομφίοι εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 17 και 22 ετών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα και άλλα επώδυνα συμπτώματα.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για αφαίρεση δοντιών σοφίας;

Εάν αρχίζετε να αισθάνεστε πόνο στο πίσω μέρος του στόματός σας, δεν είστε μόνοι. Πολλά άτομα νιώθουν ενόχληση όταν αρχίζουν να ανατείλουν οι φρονιμίτες τους, γεγονός που δικαιολογεί το ερώτημα: Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για την αφαίρεση των φρονιμιτών; Οι περισσότεροι ασθενείς που επισκέπτονται τον έμπιστο οικογενειακό τους οδοντίατρο είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον πόνο των φρονιμιτών αμέσως. Τα συμπτώματα και η σοβαρότητά τους μπορεί να ποικίλλουν, αλλά η αναγνώριση των βασικών δεικτών του πόνου των φρονιμιτών είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Ας εξερευνήσουμε την καλύτερη ηλικία και χρόνο για να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες σας.

Σοφία και το ζήτημα της πρόσκρουσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους αιώνες, τα σαγόνια μας έχουν εξελιχθεί ώστε να γίνονται μικρότερα, ενώ τα δόντια μας συνεχίζουν να απαιτούν τον ίδιο χώρο για να αναπτυχθούν. Κατά συνέπεια, οι φρονιμίτες μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν επαρκή χώρο μεταξύ των ούλων για σωστή ανάπτυξη των ριζών. Αυτός ο αγώνας συχνά καταλήγει σε πρόσκρουση, όπου τα δόντια είτε δεν φαίνονται καθόλου είτε έχουν κολλήσει μερικώς πίσω από τα ούλα.

Όσο αυτά τα δόντια συνεχίζουν να πιέζουν, θα συνεχίσουν να προκαλούν πόνο και δυσφορία. Οι κρεμένοι φρονιμίτες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά οδοντικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων των ούλων, λοίμωξης, ακόμη και απώλειας δοντιών – επομένως είναι σημαντικό να το φροντίσετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Σημάδια ενός προσβεβλημένου φρονιμίτη

Διάφορα σημεία και συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσκρουσης των φρονιμιτών σας. Μερικοί άνθρωποι δεν παρατηρούν αμέσως τα συμπτώματά τους, ενώ άλλοι χτυπιούνται από ξαφνικό και έντονο πόνο που ακτινοβολεί από τους πίσω γομφίους τους.

Μπορεί να θέλετε να είστε σε επιφυλακή για συμπτώματα όπως:

Βρουξισμός (τρίξιμο δοντιών)
Πόνος στο σαγόνι ή στα ούλα
Επίμονη κακοσμία του στόματος, γνωστή και ως δυσοσμία του στόματος
Δυσκολία στη μάσηση ή στο άνοιγμα του στόματος
Ακανόνιστη αναπνοή
Ξαφνική οδοντική τερηδόνα
Ξηρά ή τρυφερά ούλα
Πρησμένα γνάθια και ούλα
Πόνος δοντιών ή γνάθων

Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ακόμη και ένα μόνο σύμπτωμα, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας για ένα ραντεβού. Μετά από μια ενδελεχή διαβούλευση, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές για τους προσβεβλημένους φρονιμίτες. Η χειρουργική αφαίρεση τείνει να αποδειχθεί η πιο κοινή και αποτελεσματική λύση.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για την αφαίρεση των φρονιμιτών;

Οι φρονιμίτες, που εύστοχα ονομάστηκαν για την καθυστερημένη άφιξή τους στην ενήλικη ζωή, αναδύονται συνήθως μεταξύ 17 και 25 ετών. Οι οδοντίατροι προτείνουν συχνά την αφαίρεση κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου – όταν γίνεται προφανές ότι τα δόντια πιθανότατα θα προκαλέσουν προβλήματα εάν αφεθούν να ωθηθούν προς τα έξω τα ούλα. Ο πόνος ή το πρήξιμο στην περιοχή είναι κοινά σημάδια ότι οι φρονιμίτες μπορεί να έχουν πρόσκρουση και χρειάζονται προσοχή.

Πολλά άτομα χρειάζονται αφαίρεση φρονιμιτών λόγω συνωστισμού ή πρόσκρουσης. Ωστόσο, μερικοί είναι αρκετά τυχεροί να έχουν τέλεια άθικτους τρίτους γομφίους. Εάν δεν εμφανίσετε σημάδια πρόσκρουσης φρονιμιτών, ο οδοντίατρός σας είναι απίθανο να συστήσει την αφαίρεση. Αυτά τα δόντια θεωρούνται υπολειπόμενα στο σύγχρονο ανθρώπινο κρανίο, που σημαίνει ότι δεν θα υποστείτε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την αφαίρεσή τους.