Η απόκτηση τιράντες είναι μια απλή διαδικασία, αλλά είναι κατανοητό ότι μπορεί να προκαλέσει πολλές ερωτήσεις. Ανησυχίες όπως «σε ποια ηλικία μπορείτε να πάρετε σιδεράκια» και «πόσο χρόνο χρειάζεται για να τοποθετήσετε τους νάρθηκες» είναι κοινές και, χωρίς τις σωστές απαντήσεις, οι ασθενείς μπορεί να βρεθούν αποθαρρυμένοι από την προοπτική.
Ποιοι είναι οι λόγοι για να αποκτήσετε τιράντες;
Ο κύριος λόγος για να φοράτε σιδεράκια είναι να ισιώσετε τα υπερβολικά συνωστισμένα, στραβά ή επικαλυπτόμενα δόντια. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να χρειαστούν νάρθηκες για να διορθώσουν προβλήματα δαγκώματος. Αν και αυτό ωφελεί τους ασθενείς αισθητικά, ο πρωταρχικός σκοπός των νυχιών είναι η βελτίωση της συνολικής στοματικής υγείας και η πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων.
Για παράδειγμα, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα στραβά δόντια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τερηδόνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο δύσκολο να διασφαλίσετε ότι τα επικαλυπτόμενα δόντια έχουν καθαριστεί σωστά, με τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια να συσσωρεύονται εκεί που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσά σας, αυξάνοντας την πιθανότητα τερηδόνας.
Η ευθυγράμμιση των στραβά δοντιών με σιδεράκια μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των γενικών πόνων όπως πονοκεφάλους ή πόνους στη γνάθο, να αποφύγει προβλήματα αναπνοής και να κλείσει τα κενά μεταξύ των δοντιών.
Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αποκτήσετε τιράντες;
Ωστόσο, δεν υπάρχει όριο ηλικίας για να αποκτήσετε σιδεράκια.
Τι να κάνετε πριν από το ραντεβού με τα σιδεράκια σας
Εάν είστε νευρικοί, προσπαθήστε να εστιάσετε στα μακροπρόθεσμα οφέλη και να θυμάστε ότι η λήψη σιδεράκια περιλαμβάνει πολύ ελάχιστο πόνο. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με την οδοντιατρική σας ομάδα για επιβεβαίωση.
Πριν από τη λήψη σιδεράκια, θα συναντηθείτε με τον ορθοδοντικό σας. Συνήθως, θα έχετε ένα έως δύο ραντεβού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ορθοδοντικός θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, θα κάνει ακτινογραφίες και θα λάβει οδοντικά αποτυπώματα των δοντιών σας για τους νάρθηκες.
Θα αποφασίσετε επίσης τον καλύτερο τύπο τιράντες για εσάς. Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τύποι τιράντες διαθέσιμοι, όπως:
Μεταλλικά σιδεράκια
Πρόκειται για παραδοσιακά σιδεράκια, τα οποία χρησιμοποιούν μεταλλικούς βραχίονες, αψίδες και ελαστικές ταινίες για να ασκούν σταθερή πίεση στα δόντια και να τα μετακινούν σταδιακά στη θέση τους.
Κεραμικά σιδεράκια
Τα κεραμικά σιδεράκια, που ευνοούνται για τη διακριτική τους εμφάνιση, χρησιμοποιούν διαφανή ή στο χρώμα των δοντιών στηρίγματα, σύρματα και λαστιχάκια για να επιτύχουν τα ίδια αποτελέσματα με λιγότερο αισθητικό αντίκτυπο.
Γλωσσικά σιδεράκια
Παρόμοια με τα παραδοσιακά σιδεράκια, τα γλωσσικά σιδεράκια χρησιμοποιούν μεταλλικούς βραχίονες και σύρματα αψίδας, αλλά αντίθετα στερεώνονται στο εσωτερικό των δοντιών σας.
Αόρατα σιδεράκια
Οι αόρατες τιράντες που αναφέρονται συνήθως ως ευθυγραμμιστές, προορίζονται να αφαιρούνται. Κατασκευασμένα από διαφανές πλαστικό, τα καλούπια που μοιάζουν με συγκρατητή εφαρμόζουν στα δόντια του ασθενούς και τα ευθυγραμμίζουν σταδιακά στη θέση τους.
Πριν από το ραντεβού σας με τα σιδεράκια, μπορεί επίσης να θέλετε να εφοδιαστείτε με πιο μαλακές τροφές, καθώς συνιστάται να αποφύγετε οτιδήποτε είναι σκληρό, λαστιχωτό ή τραγανό στις πρώτες ημέρες της απόκτησης σιδεριών.
Τέλος, αν και ο πόνος από τη λήψη σιδεράκια είναι ελάχιστος, η διασφάλιση ότι έχετε έτοιμη μια προσφορά παυσίπονων χωρίς συνταγή γιατρού θα σας βοηθήσει να περιορίσετε οποιαδήποτε ενόχληση τις πρώτες ημέρες μετά τη λήψη των σιδεριών.
Ποια είναι τα βήματα για να αποκτήσετε τιράντες;
Ανάλογα με τον τύπο των τιράντες, θα υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στη διαδικασία και πόσος χρόνος χρειάζεται για να τοποθετηθούν τα σιδεράκια. Ακόμη και με τα παραδοσιακά σιδεράκια, κανένα στόμα δεν είναι το ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε διαδικασία μπορεί να διαφέρει ελαφρώς.
Ωστόσο, τα βήματα για τη λήψη μεταλλικών τιράντες γενικά διαρκούν περίπου μία έως δύο ώρες και είναι τα εξής:
Πριν τοποθετήσετε τα σιδεράκια σας, ο ορθοδοντικός σας θα διασφαλίσει ότι τα δόντια σας καθαρίζονται και στεγνώνονται σωστά.
Στη συνέχεια, τα μεταλλικά στηρίγματα θα κολληθούν στα δόντια σας (συνήθως πάνω και κάτω). Αυτό πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα μη τοξικής οδοντιατρικής κόλλας σε κάθε δόντι, η οποία ρυθμίζεται χρησιμοποιώντας ένα μπλε φως πριν την εφαρμογή του βραχίονα.
Τοποθετούνται μεταλλικές ταινίες γύρω από τους γομφίους της πλάτης σας, για άλλη μια φορά χρησιμοποιώντας οδοντική κόλλα, για να αγκυρώσουν τα σιδεράκια.
Τέλος, ο ορθοδοντικός σας θα συνδέσει το τόξο στις αγκύλες, χρησιμοποιώντας ένα μικρό λαστιχάκι (λιγούρα) για να κρατήσει το σύρμα στη θέση του. Το άκρο του τόξου είναι κομμένο για να διασφαλιστεί ότι δεν τρίβεται στα ούλα σας.